Vil bruke sparepenger for å unngå større kutt

Kommunedirektøren foreslår å hente 35 millioner kroner fra holdingselskapet til Andøy Energi for å unngå kutt i tjenestetilbudet sør i kommunen. 

På mandag vil kommunedirektøren orientere kommunestyret om budsjettstatus og avvik, i forkant av at det i desember skal vedtas budsjett for 2024. 

Andøy kommune står i en svært krevende økonomisk situasjon og må tette et gap på 54 millioner kroner for å få et budsjett i balanse for kommende år. Det har dermed vært opp til kommunedirektør å foreslå mulige kutt i budsjettet. 

Kommunedirektør Andreas Jordell betegner budsjettprosessen som ekstremt krevende og sier administrasjonen virkelig har lagt seg i selen for å unngå større kutt i tjenestetilbudet. 

Nå har de identifisert en mulig løsning. Kommunedirektøren foreslår å bruke 35 millioner kroner av kapitalen til holdingselskapet til Andøy Energi for å balansere budsjettet for 2024.

 – Vi er på mange måter trengt opp i et hjørne. Realiteten er at det står mellom å bruke sparemidler eller å kutte i tjenestetilbudet uten å ha hatt gode prosesser på dette. Sistnevnte vil sette oss i en situasjon som jeg vurderer som uforsvarlig både for ansatte og kommunens innbyggere, sier kommunedirektøren. 

 

Sikre forsvarlige tjenestetilbud

Med dette forslaget til budsjett kan tjenestetilbudet sør i kommunen langt på vei opprettholdes.  

– Politisk nivå har vært tydelige på at legekontoret og skolen i Risøyhamn skal skjermes. Derfor ligger det ikke inne noe tiltak knyttet til disse, sier Jordell. 

Kommunedirektøren ser seg nødt til å foreslå nedleggelse av Skolestua barnehage. I budsjettforslaget legges det også inn store besparelser i tjenesteområdet helse og mestring. Kommunedirektøren legger likevel til grunn at stillingsreduksjoner kan løses uten oppsigelser. 

– Innenfor den strukturen vi har i dag er det ikke mulig å drive forsvarlig med færre mennesker. Jeg merker at folk er slitne. Sykefraværet er på vei opp. Dette er dramatisk, sier kommunedirektøren.  

 

Økte kostnader gir overforbruk

Samtidig er det et merforbruk i 2023 på 46,8 millioner kroner som må dekkes inn i løpet av de neste to årene. Dette for å unngå å havne på Robek-lista, altså at staten tar kontroll over kommunens økonomi.  

Overforbruket skyldes i hovedsak økte kostnader knyttet til renter og avdrag, lønn, pensjon og generell dyrtid. 

Smart bruk av kommunens investeringsbudsjett vil være avgjørende for å komme i økonomisk balanse innen 2025, mener Jordell.  

– Takket være Andøyfondet har vi kunnet gjøre ansettelser som gir oss ekstraordinær kapasitet og kompetanse. Vi må utnytte denne helt unike muligheten vi har, til å utvikle oss ut av utfordringene vi står i.