Regionalt forskningsprosjekt for besøksforvaltning i Vesterålen

Et nytt prosjekt skal prøve å finne gode verktøy for å håndtere den forventede veksten i antall i besøkende.  

Store investeringer innen reiseliv og stedsutvikling foregår i hele Vesterålen, og det ligger an til en potensielt stor vekst i antall besøkende. Det gir muligheter, men kan også by på utfordringer.  

Dersom vi ikke forbereder oss godt, kan en stor økning innen turisme føre til slitasje på økosystemer, gi store trafikale utfordringer og påvirke lokalbefolkning på en negativ måte. Det sier Tor Inge Eikrem, leder for forprosjektet «Kapasitetsløft for bærekraftig besøksforvaltning i Vesterålen».  

Prosjektet er et samarbeid mellom alle vesterålskommunene, Nordlandsforskning, Visit Vesterålen og Vesterålen regionsråd. Prosjektresultatene skal komme kommunene, næringslivet og lokalbefolkningen til gode gjennom å gi kunnskap for å håndtere et økt antall besøkende til regionen. 

Fokus på besøksforvaltning 

Forskningsgruppen mener økt kunnskap og fokus på besøksforvaltning vil være avgjørende for å legge til rette for videre vekst i regionen. Besøksforvaltning innebærer å ha kunnskap om et område, og ha en plan for hvordan utfordringer knyttet til turisme og friluftsliv skal håndteres.  

Målet med forprosjektet er å kartlegge hvilken kompetanse som allerede finnes i Vesterålen, utrede en strategi for destinasjonsledelse, og identifisere utfordringer og muligheter rundt besøksforvaltning i regionen.  

Det er viktig å øke kapasiteten for å drive en bærekraftig vekst som ikke forringer, men styrker ressursene i regionen.  Dette skal oppnås gjennom å utvikle verktøy for effektivt å kunne håndtere den forventede raske veksten i antall besøkende til regionen, og samtidig sikre en bærekraftig utvikling av Vesterålen som reisemål, sier forskningsansvarlig Karin Marie Antonsen, ved Nordlandsforskning. Hun samarbeider med forsker Christian Buschmann Eikeland, som også bidrar i prosjektet.  

Intervjuer kommunene 

Forprosjektet har fått støtte fra regionalt forskningsfond, og har et mål om å utvikle et hovedprosjekt som skal jobbe med besøksforvaltning i Vesterålen. 

Nordlandsforskning er nå ferdige med å intervjue relevante representanter i alle vesterålskommuner, samt Visit Vesterålen, om hvordan kommunene i dag jobber med reiseliv og besøksforvaltning. De har blant annet se på plansystemet, handlingsplaner og budsjett. 

Nå er det neste steget å invitere alle kommunene og andre relevante interessenter til en workshop om besøksforvaltning, sier Antonsen.  

Prosjektet har ett års varighet og skal være ferdig innen utgangen av 2024.  

Kontaktperson: Tor Inge Eikrem

E-post: toringe.eikrem@andoy.kommune.no