Kommunedirektørens innledning
Kommunedirektøren legger med dette fram sitt forslag til budsjett og økonomiplan for 2024-2027.
Forslaget bygger på regjeringens forslag til statsbudsjett og KS sin prognosemodell, inneværende budsjett og økonomiplan, kommunens økonomiske situasjon, politiske vedtak som gir føringer for budsjett- og økonomiplanarbeidet, samt andre forhold som påvirker den økonomiske situasjonen og kommunens utfordringsbilde.
Som følge av kommunens svært krevende økonomiske situasjon ved inngangen til 2024, benyttes det i årets forord mye spalteplass på å forklare hvor vi står, og hvorfor vi står der vi står.
For at vi sammen skal kunne gjøre noe med situasjonen vi står i, er det viktig at kommunens folkevalgte, og innbyggere for øvrig, er kjent med sammenhengene som har ført oss dit vi står i dag.
Forordet starter med en beskrivelse av de hovedscenarier kommunen står overfor. Deretter beskrives den økonomiske situasjonen, og sammenhengene som påvirker denne. I siste del beskrives de mulighetene vi står overfor, og hvilke valg vi må gjøre for å gripe disse.
Årets forord bruker ikke spalteplass på de utviklingsaktiviteter som skjer i tjenesteområdene. Det vises her til brødteksten per tjenesteområde.
Mulige framtidsscenarier for Andøy
Kommunedirektørens vurdering er at Andøysamfunnet på mange måter står ved et veiskille. Ytterpunktene er to helt ulike fremtidsscenarier:
Styrt avvikling av tjenestetilbudet i deler av kommunen.
Vekst og utvikling, for hele kommunen.
Kommunedirektøren har et genuint ønske om å legge til rette for vekst og utvikling. Forslaget til budsjett og økonomiplan som nå legges frem, har som mål å beskytte det tjenestetilbudet vi har per i dag. Plutselige reduksjoner i tjenestetilbudet vil nemlig gjøre det mer krevende å oppnå vekst, både fordi det reduserer Andøy sin attraktivitet overfor nye innbyggere, og fordi det vil stjele av kommunedirektørens kapasitet. Risikoen er altså at en negativ spiral igangsettes.
Kommunedirektørens vurdering er at vi må ta inn over oss at det finnes et fremtidsscenario der det ikke lenger bor mennesker frivillig i Andøy. I et slikt scenario har Andøy fortsatt en militærbase, en romhavn, og flere store anlegg for landbasert oppdrett. Men disse installasjonene har få faste ansatte, som langpendler. I tillegg kjøres det kampanjer i forbindelse med øvelser eller rakettoppskytinger. Evenes sliter med en stor andel pendlere i dag. Utviklingen i Nord-Norge går i retning av «reservatkommuner», hvor to tredeler av innbyggerene er over åtti år, og mesteparten av aktiviteten skjer i omsorgssektoren.
Kommunedirektøren presiserer at dette scenariet ikke er sannsynlig i Andøy. Til det er mulighetene for mange og for store. Like fullt; på samme måte som man i risiko- og sårbarhetsanalyser identifiserer uønskede hendelser for å komme opp med beskyttelsesmekanismer, er det å forestille seg uønskede scenarier svært nyttig for å kunne forstå hvilke grep vi må ta – i dag.
Dagens økonomiske krise peker mot at Andøy kommune står på terskelen av å måtte avvikle tjenestetilbudet sør i Andøy. Dette vil igangsette utflytting. Over tid er det bare Andenes og Bleik som står igjen som attraktive bygder. En kommunesammenslåing vil da kunne tvinge seg frem.
Vekstscenariet, på den andre siden, kan eksemplifiseres med tre alternative veier til flere arbeidsplasser.
Et fremtidig «the Whale» kan gi noen titalls arbeidsplasser, kanskje hundre dersom man tar med ringvirkninger i høysesong.
Fremtidig økning i forsvarsaktivitet og økning i oppskytninger fra romhavnen til Andøya Space kan gi noen hundre arbeidsplasser
Fremtidig industrietableringer knyttet til romfart og drone kan gi noen tusen nye arbeidsplasser.
Det er kun i det siste scenariet at befolkningsveksten vil veie opp for den befolkningsreduksjonen vi er på vei inn i, som følge av kommunens demografi. For å oppnå vekstscenariet mener kommunedirektøren at det er viktig å satse kraftfullt for å bli en romfartskommune, slik planen for Andøyfondet legger opp til, og slik som masterplanen «Andøya Integrated Framework» beskriver.
Du kan lese resten av kommunedirektørens innledning her.