Annerledesuka - Ungdom intervjuer politikere

Elever på 8.-10. trinn ved Andenes skole har denne uken intervjuet politikere om deres politiske aktivitet til sitt “Annerledesuke”-prosjekt, der temaet har vært folkehelse og livsmestring.

– På vår gruppe, politisk aktivitet, er det elever fra 8., 9. og 10. trinn. Disse er satt sammen i mindre samarbeidsgrupper, som denne uken har utarbeidet spørsmål til politikere i Andøy kommune. På mandag var vi publikum på deler av kommunestyremøte i kommunestyresalen. Senere samme dag dro vi på «politisk camp» med overnatting på Arlistua på Dverberg. Her var det fokus på sosialt samvær, fysisk aktivitet og videre arbeid med politisk innhold. Tirsdag og onsdag har de ferdigstilt spørsmål for intervju, hvor blant annet ChatGPT er blitt brukt som et viktig verktøy. Elevgruppene gjorde også avtaler med politikere og gjennomførte intervju, og fikk tillatelse til å lage film og/eller ta bilder. 

Under ser dere deler av resultatet for elevenes arbeid denne uken!

 

 

 

 

 

– I forbindelse med dette prosjektet ser vi behovet for at ungdom blir mer involvert i politikken i Andøy, samt at informasjon kommer ut på andre plattformer som dagens ungdom bruker. Eksempelvis tiktok, snap og insta.

 

Ungdommer fra Andenes skole - Klikk for stort bilde

 

Bakgrunnen for prosjektet med «Annerledesuka» er hentet fra kunnskapsløftet sin overordnede del, folkehelse og livsmestring (2.5.1):

Folkehelse og livsmestring som tverrfaglig tema i skolen skal gi elevene kompetanse som fremmer god psykisk og fysisk helse, og som gir muligheter til å ta ansvarlige livsvalg. I barne- og ungdomsårene er utvikling av et positivt selvbilde og en trygg identitet særlig avgjørende.

Et samfunn som legger til rette for gode helsevalg hos den enkelte, har stor betydning for folkehelsen. Livsmestring dreier seg om å kunne forstå og å kunne påvirke faktorer som har betydning for mestring av eget liv. Temaet skal bidra til at elevene lærer å håndtere medgang og motgang, og personlige og praktiske utfordringer på en best mulig måte.

Aktuelle områder innenfor temaet er fysisk og psykisk helse, levevaner, seksualitet og kjønn, rusmidler, mediebruk, og forbruk og personlig økonomi. Verdivalg og betydningen av mening i livet, mellommenneskelige relasjoner, å kunne sette grenser og respektere andres, og å kunne håndtere tanker, følelser og relasjoner hører også hjemme under dette temaet.